Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia- Eger 2015.01.21-23.

A XXX. Nemzetközi Olaj-és Gázipari kiállításon az INS Ipari Alkalmazások Zrt.
2014-09-17
IPAR NAPJAI / MACH-TECH 2015
2015-03-05

Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia Egerben

Sikeres borgazdaság a tudomány támogatásával”

A Szőlészeti és Borászati Kutatásban és Felsőoktatásban dolgozó oktató és kutató műhelyek az Eszterházy Károly Főiskola vezetésével a NAIK Szőlészeti Borászati Kutatóintézet, a Budapesti Corvinus Egyetem, Veszprémi Egyetem Georgikon Kar Keszthely, MTA Szőlészeti Borászati Albizottsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (a termelők képviselőjeként) összefogtak és 2015. január 21-23-án Országos Szőlészeti és Borászati Konferenciát szerveznek Egerben a Hotel Eger-Park szállodában. A Konferencia fővédnökségét Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter a védnökséget Dr. Feldman Zsolt az FM helyettes államtitkára vállalta el.

A konferenciát szőlő és bortermelőknek, az ország hegybíróinak és hegyközségi tisztségviselőinek dolgozóinak, az ágazat oktatásában kutatásában és irányításában résztvevőknek szervezik.

Az első nap előadói a borgazdaságok jövőjével foglalkoznak. Dr. Feldman Zsolt, helyettes államtitkár „A magyar szőlő-és borágazati kutatás-fejlesztési tevékenység megújítása –      feladatok és lehetőségek” címmel tart előadást, de szó esik még többek közt a magyar borgazdaság közös stratégiájáról, a pályázati lehetőségekről is. Első kézből kaphatnak információkat a konferencián résztvevők a 2016 utáni szőlőtelepítés engedélyezési rendszeréről, a borok címkézési előírásairól.

A második és harmadik nap „terroirról” szól. Így szó esik majd többek közt az alanyok és néhány szőlőfajta és a termőhely kapcsolatáról, új borászati eljárásokról azok hatásairól, a termőhelyek és borfajták érdekében tett termelői kezdeményezésekről. A szokásoknak megfelelően nem maradhat el a 2014-es évjárat értékelése sem valamint értékes előadások hangzanak el a legégetőbb növényvédelmi problémákról is. Bemutatkozik a 2014-es év bortermelője, Dúzsi Tamás, valamint számba veszik a 2015-ös év borászati rendezvényeit is.

A konferencia megrendezését mintegy  15 a szőlőtermesztésbe borászatba gépeket segédanyagokat és csomagoló anyagokat termelő és beszállító vállalkozás támogatja akik a rendezvényt kiállításukkal színesítik és kötetlenül tárgyalhatnak potenciális vevőikkel.

Mindhárom nap borbemutatóval fejeződik be. Ezeken az úgynevezett „sétáló kóstolókon” várhatóan Magyarország szinte valamennyi borvidékének boraiból kóstolhatnak a konferencia résztvevői.

A konferenciához kapcsolódva hagyományteremtő jelleggel a 2014. évjárat még hordóban lévő borainak érzékszervi és analitikai értékelésére is sor kerül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára és szervezése mellett az Eszterházy Károly Főiskola Regionális Egyetemi Tudásközpontja lebonyolításában.

eger2