Forradalmian új Tornado T2

Bevezetésre kerül az iFD 2.0 Kompakt állórész
2013-09-25
Megalapult az INS Zrt
2014-01-13

2012-ben mutatta be elösszőr a NETZSCH cég új forgódugattyús szivattyúját, a Tornado T2-t. Az egyik legfontosabb változás elődjéhez képest az, hogy ebben a változatban az elektromos motor hajtását, egy bordásszíj viszi át a forgódugattyúkat meghajtó tengelyekig. Ezzel egy teljessen olajmentesen működtethető hajtóművet kapunk.

5

Kompaktabb, könnyebben szerelhető, és nem igényel karbantartást! A TORNADO® T2 szivattyú magas teljesítményű, emellett egyszerűen kezelhető. Főbb jellemzői a ténylegesen helyben szerelhetőség, forradalmian új meghajtás, egyedülálló tengelytömítés, és a pulzáció csökkentő rendszer.

More compact, even easier to service and maintenance free. High performance and simple handling really make the TORNADO® T2 stand out. Main benefits: Full Service In Place (FISP), revolutionary timing and drive, outstanding seal technology, Pulsation Reduction System (PRS).

 

1

 

A NETZSCH Pumps & Systems GmbH által gyártott TORNADO® forgódugattyús szivattyúkat a világon már számos szektorban alkalmazzák, helytakarékos, robosztus, gyorsan tisztítható és könnyen karbantartható tulajdonságaiknak köszönhetően. Legyen szó viszkózus élelmiszeripari termékről vagy abrazív iszapról, ez a térfogat-kiszorításos szivattyú széles körű adagolási feltételek mellett folyamatosan és egyenletesen szállít szinte minden anyagot. A waldkraiburgi gyártó a TORNADO® szivattyúk új T2 generációjával bebizonyította, hogy a forgódugattyús szivattyúkban rejlő lehetőségek eddig még nem lettek teljes mértékben kiaknázva. Új termékük fejlesztésénél teljesen újra gondolták a forgódugattyús szivattyú koncepcióját, ezzel egy magasabb szintre emelve a TORNADO® márkát. Karbantartás szempontjából előnyös, hogy a hajtómű és a szivattyútér egyaránt könnyen hozzáférhető.  Minden alkatrész, – a forgódugattyúk és a bordásszíj is, – rövid idő alatt ki- és beszerelhető a gépbe. A hajtásrendszer nem tartalmaz kenőanyagot, köszönhetően az új bordásszíj hajtásnak, így gondozásmentessé vált a hajtómű.

 

A szivattyú szíve a szállító kamra és a két forgódugattyú, melyek egymásba fordulva kíméletesen továbbítják az anyagot a szívócsonktól a nyomócsonkig. A legjelentősebb változás a TORNADO® T2 szivattyú fejlesztésénél, hogy a gyártó megfordította a szerkezeti anyagok elhelyezkedését szivattyútéren belül, csökkentve ezzel a kopást és növelve az élettartamot.

 

2b

 

Ebben a szivattyúban, szemben a korábbi gyakorlattal (ahol gumi forgódugattyúk fém házban forogtak), elasztomer kopóbetétekkel ellátott fém forgódugattyúk forognak egy elasztomer állórészben. A szállítóelemek között a szivattyútérben folyamatosan gumi/fém érintkezés  van, elkerülve ezáltal azt, hogy a két elasztomer egymáson súrlódhasson.  Mivel a gumi alkatrészek (szemben a korábbi felépítéssel), statikus funkcióban kisebb dinamikus erőknek vannak kitéve, tovább csökken a rájuk ható terhelés. Az egyszerű robusztus fém forgódugattyúk viszont könnyedén ellenállnak ezen erőknek. Ezzel a fejlesztéssel kivédhető az a nagy mértékű kopás, ami a mai napig jellemző az összes versenytársunk által alkalmazott technológiára.

A dugattyúk valamint a ház precíz tervezése és illesztése biztosítja az egyedülállóan alacsony pulzációt (köszönhetően a NETZSCH PRS-nek*). Így tovább csökken a súrlódás, ami kisebb energiaigényt eredményez magasabb teljesítmény mellett. A cserélhető elasztomer kopóelem megvédi a szivattyúházat, és szükség esetén költséghatékonyan cserélhető.

3

 

Élelmiszer- és vegyipari alkalmazásokhoz a NETZSCH cég kifejlesztette a szivattyú komplett fém változatát is, ahol a szállítótér nem tartalmaz elasztomer komponenst. Ennél a gépnél rozsdamentes-, vagy speciális acélt alkalmaznak, így a szállítótér erősen kopásálló és hőálló az üzemi körülményeknek megfelelően. A meghajtó-tengelyek ennél a szivattyúváltozatnál is nagy szilárdságú edzett acélból készülnek, azonban ezek nem érintkeznek a szállított közeggel.

4

 

 

Az új dugattyúrögzítő technológiának és a jó hozzáférhetőségnek köszönhetően rendkívül könnyű az alkatrészek cseréje és a szivattyú tisztítása.

Újragondolva az eredeti kivitelt, megvalósult a tényleges helyben szerelhetőség (FSIP**). Ennek érdekében továbbfejlesztették a szivattyú és a meghajtás hozzáférhetőségét. A szivattyú teljes előlapja levehető, ami kompletten megnyitja a szállítóteret a szívó- és nyomócsonk között, nagyobb helyet biztosítva a karbantartásra, tisztításra és az alkatrészek cseréjére.

5 (1)

A TORNADO® T2 fejlesztésénél fontos szempont volt az egyszerűség, a dugattyúkat nem csavarok rögzítik a tengelyre, hanem szorító tengelykötést alkalmaznak a szállítótéren kívüli zsugorgyűrűkkel. Ennek köszönhetően a dugattyúk rendkívül gyorsan szerelhetők, az egyenes falú, „lóversenypálya” alaknak köszönhetően egymástól függetlenül cserélhetők. Az előlapra rögzített forgódugattyú pozícionáló szerszámnak köszönhetően, a dugattyúcserét követően, semmilyen egyéb axiális beállításra nincs szükség. A cartridge rendszerű tengelytömítések a dugattyúk tengelyére vannak rögzítve, a dugattyúk lehúzásával könnyen cserélhetőek. A választható tömítések egységes méretének köszönhetően bármely változat beépíthető a ház módosítása nélkül.

6 (1)

A szállítótéren kívüli dugattyúrögzítésnek köszönhetően elkerüljük az egyéb gyártmányokra jellemző szálas anyagok és szemcsék berakódását a dugattyúfronton. A dugattyúk előlapja teljesen sík, nem ad lehetőséget a termék berakódására, ennek köszönhetően javul az áramlás, és hatékonyabb tisztíthatóságot eredményez. A szivattyúban minimalizálva lettek a holt terek, nincsenek élek, ami a komplett fém szivattyú esetében a CIP mosatás hatékonyságát is növeli. Ez a tervezési elv a tengelytömítésekre is igaz, sima felületek, holttér-mentes kialakítás jellemzi őket.  Ezeknek köszönhetően a dugulások és blokkolások veszélye jelentősen csökkent.

 

A robusztus, kenőolajmentes, bordásszíjas meghajtásnak köszönhetően, a szivattyú gyakorlatilag nem igényel karbantartást.

7 (1)

Számos fejlesztés történt a hajtóműben, ezzel csökkentve a javítások számát, idejét és költségét. A legjelentősebb változás, hogy lecserélték a hagyományos fogaskerekes hajtóművet egy masszív, szinkronizált bordásszíjas hajtásra. Az egyszerűbb, kevesebb alkatrészt tartalmazó kialakításnak köszönhetően, kisebb a meghibásodás lehetősége. A TORNADO® T2 is tartalmazza az egyéb szivattyúinknál is alkalmazott csapágyvédelmi rendszert (BSS***), ennek lényege, hogy a szivattyú- és a hajtóműház fizikailag szét van választva. A bordásszíj hajtás kialakítása is könnyíti a karbantartási és javítási munkákat, ezzel csökkentve az esetleges termelés-kiesési időt. A kiváló minőségű, pontos illesztésű szíjtárcsáknak és bordásszíjnak köszönhetően nincs szükség utólagos korrigálásra, szinkronizációra.

Mivel a rendszernek nincs szüksége kenésre, a szivattyú nem tartalmaz olajat. Nincs többé időigényes, előírt olajcsere, nincs olajszivárgási veszély, csökken a környezetszennyezés. A bordásszíj hajtás csendesebb, magasabb hatásfokú. Az egyes alkatrészek kisebb igénybevételnek vannak kitéve, hosszabb az élettartalmuk, így a rendszer gyakorlatilag nem igényel karbantartást. A szivattyú egyéb alkatrészei szintén ezt a magas minőséget képviselik, a csavaró- és hajlítónyomatéknak ellenálló tengelyek még magas nyomás esetén is biztosítják az üzembiztosságot. A robusztus, ferde hatásvonalú golyóscsapágyak garantálják a tengelyek és dugattyúk axiális és radiális stabilitását, megakadályozva a nyomásból adódó szállítási teljesítmény csökkenést és sérüléseket.

 

A TORNADO ® T2 forgódugattyús szivattyú a korszerű dizájnnak  köszönhetően  könnyebb, rövidebb és gazdaságosabb versenytársainál.

A TORNADO ® T2 forgódugattyús szivattyúcsalád moduláris felépítésű, tervezésénél arra törekedtek, hogy minél kevesebb eltérő alkatrész legyen. Ez azt jelenti, hogy a pótalkatrészek kezelése (beszerzés, raktárkészlet) lényegesen gazdaságosabb. Ugyanakkor ritkábban van szükség alkatrészre, mivel a fejlesztéseknek köszönhetően kisebb a kopás az egész szivattyúra nézve. A szerkezeti anyagok és a dizájn átalakításából adódóan az új generációs szivattyú mérettől függően legalább 30%-al könnyebb, ami nem csak a gyakran alkalmazott mobil kivitelű szivattyúknál előny, de magasabb teljesítmény mellett kisebb energiaigényt is jelent.

A TORNADO® forgódugattyús szivattyúk szívóképessége elérheti a 8 m vízoszlop magasságot, a szállítási teljesítményük, egészen 1000 m3/h-ig, több tartományt lefed. A szállítható közeg lehet homogén vagy szilárd anyag tartalmú (egészen 70 mm szemcseméretig), alacsony vagy magas viszkozitású, abrazív, nyírásérzékeny, kenő vagy kenőhatás-mentes. A szivattyú fogásiránya, ezzel együtt a szállítás iránya, megfordítható. A szivattyú bármilyen pozícióba beépíthető, a motor akár direkt a szivattyú fölé is szerelhető, ennek köszönhetően a TORNADO® T2 jelenleg a legrövidebb forgódugattyús szivattyú a piacon.

A NETZSCH Pumpen & Syteme GmbH világszerte már 60 éve látja el vásárlóit személyre szabott fejlett megoldásokkal.  A NEMO® excentrikus csigaszivattyúk, a TORNADO® forgódugattyús szivattyúk, nedves aprítók és adagolórendszerek minden iparágban jelen vannak. Több mint 1600 alkalmazottal a „Pumpen & Systeme” – az „Analysieren & Prüfen“ (labor berendezések) és a  „Mahlen & Dispergieren“  (őrléstechnika) mellett,- a NETZSCH csoport  legnagyobb és egyben a legmagasabb forgalommal rendelkező üzletága.

 

*      PRS: Pulsation Reduction System – pulzáció csökkentő rendszer

**    FISP: Full Service In Place – ténylegesen helyben szerelhető rendszer

***  BSS: Bearring Security System – csapágyvédelmi rendszer